Navigáció
Hírek és események

Levélcím: 9002 Győr, Pf. 92.

Telefon: +36-96-418-244 / 6203

Fax: +36-96-507-940

E-mail: info@gyoriszuleszet.hu

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

Terhesambulancia

A terhesambulancia alpvetően két feladatkört lát el:    

  1. NST vizsgálatok végzése az élettani terhességek 38. hetétől.
  2. Kóros, vagy betegséggel szövődött terhesességek intenzív gondozása.

1. NST / non-stressz teszt/ = nyugalmi állapotban végzett kb 30 perces folyamatos magzati szívhang vizsgálat, melynek során azt a magzatmozgásokkal együtt egy szalagon rögzítjük. Értékelése egy pontrendszer alapján történik:

Egészséges terheseknél az NST vizsgálatot előszőr a 38. héten végezzük, majd egy hét múlva , a 39-en. Ezt követően egyre sűrűbben, így a szülés várható napjától két naponta, magzatvíz-vizsgálattal (amnioszkóp) kiegészítve. (Ekkor a magzatvíz színét, mennyiségét vizsgáljuk. Ha tiszta és normális mennyiségű, akkor minden rendben van. Ha zöldes, vagy kevesebb, az jelentheti azt, hogy a magzat oxygénhiányos állapota fenyeget, ezért a kismama szülőszobai felvételére, a szülés megindítására kerül sor.)
Kóros terhességek esetén az NST vizsgálatokat akár már a 30. hét előtt is elkezdjük, ill. a fentieknél sűrűbben végezzük. (Pl. Cukorbetegség, magas vérnyomás, terhességi mérgezés (toxaemia), ikerterhesség, vércsoport problémák stb.)

2.  A kóros terhességek intenzív gondozása során egyénileg igyekszünk a szükséges terápiát beállítani ill. megszervezzük a különböző speciálias vizsgálatokat, konzíliumokat. (Pl. soron kívüli ultrahang ill. NST, diabetologiai vagy belgyógyászati szakrendelés,ill. egyéb szakambulanciák.)

Rendelési idő: