Navigáció

Levélcím: 9002 Győr, Pf. 92.

Telefon: +36-96-418-244 / 6203

Bejelentkezés: +36-70-351-77-99

E-mail: info@gyoriszuleszet.hu

4D Ultrahang

Gyakori kérdések

Mi a 2, 3, 4D?


Mik a 3D/4D UH vizsgálat előnyei?

A számítástechnika fejlődésének eredményeképpen megjelenített testfelületek és testüregek mélységükben, vizuálisan sokkal egyértelműbben értelmezhetők. Ezáltal a hagyományos kétdimenziós módszerrel láthatatlan elváltozások is fellelhetők. Igaz ez a mozgásban lévő szervekre is, főleg a magzat szivére.

Káros-e az UH?

Az ultrahang vizsgálatok esetleges káros hatásairól tucatnyi tanulmány született. Bár kimutatható a magas frekvenciás hangrezgés fizikai hatása (minimális hőleadás, magzatviz melegedés), valamint a magzat reakciója az ultrahangnyaláb megérkezésére, káros utóhatást bizonyítani nem lehetett. A hőleadás miatt viszont lehetőség szerint korlátozni érdemes a vizsgálat időtartamát.

Mindig tökéletes képet kapunk?

Sajnos bármennyire fejlett a technológia, a magzat elhelyelyezkedése az adott időben nagyban befolyásolja a kapott kép minőségét.

Kik végzik a vizsgálatokat és milyen géppel?

Ultrahangvizsgálatot orvosok és szakasszisztensek végezhetnek. A jogosítványokat magas színvonalú továbbképzéseken lehet megszerezni. Három orvosi szint létezik a szonográfus szakasszisztensi bizonyítvány mellett.
Ezek alapján engedélyezett számukra, hogy milyen szinten adhatnak leletet a vizsgált terhességről. A legmagasabb (C) kategóriában a régióból hozzánk küldött bonyolultabb esetekről is van jogunk véleményt mondani.

Mikor menjünk UH vizsgálatra?

A jelenlegi szabályozás alapján  általában 4 időpontban kell UH vizsgálatot végezni:

Természetesen akut panaszok, kóros tünetek, gyanús állapotok esetén bármikor vizsgálatot végzünk. Ezek közül leggyakrabban a szülés körüli áramlásvizsgálatok (flowmetria) használatosak.

Végül nagyon fontos tudni azt, hogy bármilyen korszerű is a mai ultrahangtechnika, minden fejlődési hiba nem mutatható ki. A létező rendellenességek szindróma névvel ellátott - azaz ismert - száma kb. 14.000. Ezzel szemben a kiszűrhetők száma csupán néhány száz…

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Semmiféle különleges felkészülés nem szükséges. Természetes higiéné, tisztálkodás fontos, főleg a hüvelyi ultrahang- vizsgálatok esetén.

 

Tájékoztató gyermekek után járó támogatásokról