Navigáció

Levélcím: 9002 Győr, Pf. 92.

Telefon: +36-96-418-244 / 6203

Bejelentkezés: +36-70-351-77-99

E-mail: info@gyoriszuleszet.hu

4D Ultrahang

A magzatra káros dolgok

A dohányzás

Ha a terhesség alatt dohányzunk , a belélegzett nikotin keresztül jut a méhlepényen , és befolyásolja a baba életműködéseit. Csökkenti a magzat felé áramló vér mennyiségét , az anyai vér megnövekedett szénmonoxid-tartalma pedig a vér oxigén tartalmára hat ki negatívan. Ezek következtében a dohányzó anyák magzatai rendszerint idő előtt születnek , születési súlyuk alacsonyabb. Gyakoribb körükben a nyúl ajak , vagy a szájpadhasadék is , ahogy nagyobb a valószínűsége a légúti betegségek (például asztma) kialakulásának. A kutatások szerint a köznyelvben "bölcsőhalál"-nak nevezett hirtelen újszülött-kori halál (angol rövidítéssel SIDS) és a dohányzás között is kimutatható a kapcsolat. A dohányzás miatt a terhesség során gyakrabban lépnek fel komplikációk , köztük a vetélés , a méhen tapadó lepény (placenta praevia), a lepényleválás (abruptio placentae) és a magzatburok idő előtti megrepedése. Anya és gyermeke számára egyaránt az egyetlen ésszerű megoldás a dohányzás felfüggesztése , még ha ez nehéz is. Soha nem késő abbahagyni. A terhesség alatt viszont szigorúan tilos nikotint helyettesítő anyagokat és dohányzásról leszoktató gyógyszereket szedni. A passzív dohányzás hasonlóképpen káros, ezért kerüljük a füstös helyeket , illetőleg ha a párunk dohányzik, legalább ne a közelünkben tegye.

Alkoholfogyasztás

A legkisebb alkoholmennyiség is kihat a magzatra , ezért egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt a terhesség alatt , és amíg a teherbeeséssel próbálkozunk. Ez különösen az első harmadban lényeges , amikor kifejlődnek a magzat fő szervei. Még a minimális alkoholfogyasztás is összefüggésbe hozható a vetéléssel , a vajúdás alatt felmerülő szövődményekkel , és az alacsony születési súllyal. A súlyos alkoholizmus pedig születési rendellenességeket okoz , beleértve a szívfejlődési rendellenességeket , a szellemi visszamaradottságot , sőt a halált is. Ha a terhesség kései szakaszában iszunk alkoholt , tartsuk észben , hogy a vérünkkel együtt minden átjuk a babába!

Kábítószerek

A drogok bármely fajtája életveszélyes az anyára és a magzatra egyaránt. A kannabisz (a marihuána hatóanyaga), az Exstasy hatására a magzatban végtag és szívfejlődési rendellenességek jöhetnek létre , az anya szervezete pedig szinte teljesen kiszárad. A kokainnal élő anyák esetében nagy mértékben megnő a koraszülés és a méhlepény leválás kockázata , ahogy a szélütés (stroke), szívroham és magas vérnyomás-betegség is gyakrabban alakul ki. Az újszülött pedig születési rendellenességektől , idegrendszeri problémáktól és epilepsziás rohamoktól szenvedhet , és élete nem ritkán bölcsőhalállal végződik. Heroinfüggő anya esetében a baba is drogfüggőként születik , és már újszülött korában elvonókúrán kell átesnie. A kábítószerek hatása kivédhető , ebben kérjük az orvos segítségét.

Gyógyszerek

Ne vegyünk be gyógyszereket , amíg nem kértük ki orvosunk tanácsát. Ez az első tizenkét hét alatt különösen fontos , mert ekkor alakulnak ki a magzat főbb szervei. A paracetamol tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazhatók a terhesség kései szakaszában , de semmiképp sem túl nagy adagban , vagy rendszeresen. Az aszpirin összefüggésbe hozható a vetéléssel és az újszülöttek szívfejlődési rendellenességeivel , így ha lehet kerüljük. Ha idült betegség miatt rendszeres gyógyszer szedésre kényszerülünk , és az orvos kifejezetten nem utasít minket , a gyógyszer szedését ne hagyjuk abba , mert az életmentő gyógyszerek felfüggesztése nagyobb kockázatot jelenthet a terhességre , mint a gyógyszer maga.

Veszélyes és kerülendő ételek

A lehetséges bakteriális fertőzések miatt fokozottan ügyeljünk a konyha tisztaságára. A tojást és a húst a szokásosnál hosszabb ideig főzzük , a zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Főzés előtt és után mossunk kezet és fertőtlenítsük a munkapultot , használat után az edényeket forró vízben mossuk el. A felengedett ételt ne fagyasszuk le újra , és a ha a címke szerint a terméknek lejárt a minősége , dobjuk ki. A nyers húst a hűtőszekrény leghidegebb rekeszében , a főtt ételt a nyers élelmiszerektől elkülönítve tároljuk A terhesség alatt nem árt , ha kerülünk bizonyos ételeket , mert károsak lehetnek a babára. Ilyenek például a nemes penésszel érlelt sajtok (márványsajt, camembert), a pasztörizálatlan sajtok és a kecske- vagy juhtej , az újra felmelegített főtt ételek , a készen kapható káposztasaláta , a pástétomok , a pármai sonka , a hot dog és a félig átsült húsok. A nyers tojást tartalmazó ételektől , mint a majonéz , a tiramisu és a jégkrémek , szintén tartsuk távol magunkat. Soha ne együnk nyers halat , ideértve a szusit és a kagylókat is , nagy testű halakat (kardhal, tonhal) pedig legfeljebb egyszer egy héten fogyasszunk.